Minox

Menu

Minox eerste boekhoudpakket met SNS bankkoppeling

28-04-2020

Minox lanceert als eerste een directe bankkoppeling met SNS Bank. Tot op heden is het nooit mogelijk geweest om een directe koppeling met de SNS Bank te maken omdat de SNS Bank die mogelijkheden nooit aan softwareleveranciers heeft geboden. Door de nieuwe Europese wet Payment Service Directive 2 (PSD2) worden banken verplicht partijen die een PSD2 vergunning hebben toe te staan om te koppelen.

Minox is het eerste boekhoudpakket dat gebruik maakt van een PSD2 koppeling met SNS Bank, waardoor banktransacties rechtstreeks worden ingelezen vanuit de SNS Bank en automatisch kunnen worden geboekt.   

Bas Bervoets van Administratie en Advies kantoor Bervoets heeft de primeur door als eerste een boekhoudkoppeling met de SNS te hebben gerealiseerd. Omdat zijn kantoor dicht bij de ondernemers staat, weet hij hoe belangrijk dit soort innovaties zijn voor ondernemers. Bervoets:

“Ons motto is dat wij ondernemen voor onze klanten gemakkelijk willen maken. Anno 2020 hoort daar een directe bankenkoppeling bij zodat de administratie altijd actueel is en het downloaden en importeren van afschriften verleden tijd zijn. Dat noemen wij zorgeloos ondernemen.”

Makkelijker, veiliger en sneller

Het doel van de PSD2 wetgeving is betalen en rekeninginformatie ophalen makkelijker, veiliger en sneller te maken. Uiteraard gebeurt dit alleen als jij als rekeninghouder hier expliciet toestemming voor geeft. Praktisch betekent dit dat de banktransacties pas worden opgehaald als jij de koppeling tot stand brengt door in te loggen bij SNS Bank en toestemming te geven.

Doordat PSD2 partijen in Nederland onder streng toezicht staan van DNB en moeten voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van security is veiligheid gegarandeerd.

“Je zult je afvragen hoe het kan dat de SNS Bank nooit de noodzaak heeft gezien van een automatische bankkoppeling met boekhoudpakketten” 

Je zult je afvragen hoe het kan dat een bank zoals de SNS Bank (qua grootte de 4e bank van Nederland), nooit de noodzaak heeft gezien van een automatische bankkoppeling met boekhoudpakketten. Zeker voor de meeste zakelijke klanten is het een knock-out criteria als je gaat kiezen voor een nieuwe zakelijke bankrekening dat het goed integreert met boekhoudpakketten. Dus goed voor new business is het niet.

Een eerste gedachte is dat misschien veiligheid en privacy de belangrijkste redenen waren voor de SNS om niet te willen koppelen. Maar dat is als je er even praktisch over nadenkt geen goed argument: een SEPA-bestand met je banktransacties downloaden, vervolgens e-mailen naar je boekhouder en dan importeren in de boekhouding is veel onveiliger dan het rechtstreeks inlezen via een goed beveiligde verbinding.

Waarom dan wel? Als ik moet raden, dan komt dat doordat banken over het algemeen een heel complexe en verouderde infrastructuur hebben, vaak nog met allerlei legacy systemen. Mijn ‘best guess’ is dat een koppeling realiseren met een boekhoudpakket dermate complex was, dat de investering om dit te doen zich niet snel zou terugverdienen en dus steeds werd uitgesteld.

Misschien had het ook te maken met de monopolie positie die banken voor PSD2 hadden. Het doorbreken van het monopolie van banken op rekeninginformatie en betaaldiensten is een belangrijk doel van deze wetgeving. Door geen koppeling te maken, dwing je ondernemers frequenter naar het bankportaal te gaan en zo dwing je toch een bepaalde klantrelatie af. Dit geeft mogelijkheden om vaker aanvullende diensten onder de aandacht te brengen bij de klant.

Bankafschriften automatisch inlezen

Op dit moment kunnen bankafschriften dus automatisch worden ingelezen in Minox. Later volgt ook het rechtstreeks kunnen betalen vanuit de boekhouding.

Heb je ook een rekening bij de SNS en zit je al jaren te wachten op een bankkoppeling met een professioneel pakket voor online boekhouden? Neem dan contact op met verkoop@minox.nl of stuur een bericht voor meer informatie.