Minox

Menu

Minox en Unit4 demonstreren de nieuwe RGS brugstaat

02 - 12 - 2019

Innovatie en samenwerking in de keten

 

Dat innovatie en samenwerking in de keten ook snel kunnen demonstreert het initiatief van onderzoekbureau GBNed in samenwerking met softwareleveranciers en de belastingdienst. Nadat in september de eerste gesprekken zijn gestart is medio november het standaard koppelvlak RGS brugstaat opgeleverd en slechts twee weken later hebben de eerste softwareleveranciers een werkende oplossing beschikbaar. De eerste ketenintegratie op basis van dit standaard koppelvlak zal op de dag van RGS worden gedemonstreerd door Unit4 en Minox.

 

Wat is een RGS brugstaat

 

Een nieuwe (vereenvoudigde) XML standaard voor het eenvoudig uitwisselen van grootboeksaldi op basis van een RGS-code. Deze ‘RGS-brugstaat’ maakt het mogelijk om direct gegevens vanuit boekhoudsoftware op basis van RGS over te zetten naar fiscale aangiftesoftware.

 

RGS brugstaat direct vanuit de boekhouding

 

“Een directe uitwisseling tussen de boekhouding en de fiscale software wordt steeds belangrijker” aldus Wilco Kraaij manager innovatie en productstrategie bij Minox. Doordat de administratie steeds meer realtime wordt gevoerd hebben steeds meer ondernemers inzicht in hun cijfers via een actueel dashboard. Zeker bij het kleinbedrijf wordt daarom het maken van de jaarrekening steeds vaker overgeslagen en de kvk deponering en de winstaangifte rechtstreeks vanuit de Fiscale praktijk gedaan. Voor RGS moest iedere leverancier daarom zijn eigen uitwisselstandaard bedenken om dit probleem op te lossen. Door de RGS brugstaat wordt deze uitwisseling gestandaardiseerd waardoor data uitwisseling makkelijker wordt en ook directe api koppelingen sneller kunnen worden gerealiseerd. Minox heeft daarom zowel de RGS brugstaat als uitwisselbestand als ook via de API per direct beschikbaar gesteld.

 

Toegevoegde waarde voor de Fiscale praktijk

 

“Het is ideaal om een mechanisme te hebben dat 100% kan koppelen aan de fiscale velden. Dit geeft naast alle efficiency bij het opstellen van de aangifte ook heel veel mogelijkheden op het gebied van vooruitkijken’’ zo geeft Ynze Sipkema, productmanager van Unit4 Fiscaal Gemak aan. We kunnen de fiscale regels koppelen aan actuele data en hiermee met recente cijfers adviezen geven. Ook maakt het de uitwisseling tussen de verschillende type biljetten veel gemakkelijker als het label van de standaard aan de velden is gekoppeld, kunnen we het eenvoudig hergebruiken voor bijvoorbeeld een kredietaanvraag bij de Bank. Connectiviteit en uitwisseling van gegevens staan als belangrijke onderdelen op de roadmap voor Unit4 Accountancy Gemak, waar Unit4 Fiscaal Gemak onderdeel van uitmaakt, voor 2019 en 2020 om verder uit te breiden. De RGS brugstaat, de vereenvoudigde variant van de audit-file (Xaf), is hier een goed voorbeeld van.

Praktische informatie over de RGS Brugstaat

Meer informatie over de RGS brugstaat staat op website van onderzoekbureau GBned.