Minox

Menu

Suppletie omzetbelasting, wat is het?

suppletie omzetbelasting
21 - 7 - 2020

Suppletie omzetbelasting is een btw-suppletie waarmee je de te veel of te weinig betaalde omzetbelasting kunt corrigeren. Dat moet tegenwoordig digitaal via de Suppletie Omzetbelasting op site van de belastingdienst, maar uiteraard ook in pakketten voor online boekhouden.

Btw aangifte corrigeren

Overigens mag je sinds 2012 kleine bedragen (tot € 1.000,-) verwerken in de eerstvolgende aangifte omzetbelasting / btw aangifte. Dat wordt vaak herrekende aangifte genoemd.

De meest voorkomende redenen voor een btw suppletie

Bijna ieder administratiekantoor of accountantskantoor maakt tijdens het jaarwerk een rondrekening btw om te bekijken of alles goed is aangegeven. Vaak worden dan ook correcties gemaakt voor speciale posten waarvan de btw niet aftrekbaar was of juist moet worden bijgeteld. Denk hierbij aan de volgende redenen:

  1. Bijtelling privé gebruik auto. Dit wordt vaak in het jaar “vergeten” en dan aan het eind van het jaar gecorrigeerd.
  2. Missende verkoopfacturen. Bepaalde verkoopfacturen zijn niet in de boekhouding gekomen of de btw is niet juist afgedragen.
  3. Missende inkoopfacturen. Tijdens het jaarwerk blijkt dat bepaalde inkoopfacturen niet zijn geboekt, hierdoor heb je nog recht op extra teruggave van btw.
  4. Soms zijn facturen en bonnetjes kwijt en is de btw toch afgetrokken. Helaas is de btw zonder bon of factuur niet aftrekbaar en moet die dus gecorrigeerd worden.
  5. Sommige posten zijn beperkt aftrekbaar. Denk bijvoorbeeld aan lunchkosten of bepaalde personeelsgratificaties. Als de ondernemer zelf de boekhouding doet weet hij dat vaak niet en wordt tijdens het jaarwerk de teveel teruggevorderde btw weer gecorrigeerd.
  6. Boekingen worden soms niet gemaakt in het juiste jaar. Stel je krijgt een factuur over werkzaamheden van december 2019 met een factuurdatum van 03-01-2020 dan moet je deze voor de btw in 2020 boeken en niet in 2019. De factuurdatum is leidend in de btw aangifte en dus ook voor de suppletie.

Suppletie omzetbelasting boete

Wanneer een suppletie omzetbelasting wordt ingediend, kan een ondernemer een verzuimboete krijgen van 5% van het btw bedrag dat betaald moet worden. De verzuimboete bedraagt maximaal € 5.278. De Belastingdienst legt geen verzuimboete op indien het totale bedrag dat ingevolge één of meer vrijwillige verbeteringen alsnog wordt betaald € 20.000 of indien de vrijwillige verbetering minder bedraagt dan 10% van het belastingbedrag dat eerder is betaald over het tijdvak. Doet een ondernemer geen suppletie omzetbelasting terwijl hij dat wel had moeten doen, dan kan de ondernemer een vergrijpboete krijgen voor het indienen van onjuiste btw aangiften en het niet doen van de suppletie omzetbelasting.

Balanspost te betalen BTW

Als bij het opmaken van de jaarstukken over 2019 blijkt dat er over 2019 of eerdere jaren te weinig BTW is aangegeven en betaald, en daarvoor een balanspost wordt opgenomen moet direct een suppletie omzetbelasting worden ingediend. De suppletie omzetbelasting moet in ieder geval worden ingediend voordat de aangifte inkomstenbelasting / vennootschapsbelasting 2019 wordt ingediend. Indien de suppletie omzetbelasting wordt ingediend na indiening van de aangifte inkomstenbelasting/vennootschapsbelasting is geen sprake van een vrijwillige verbetering en kan de Belastingdienst vergrijpboetes opleggen.

Digitale omzetbelasting suppletie

Vanaf 1 januari 2018 kan een omzetbelasting suppletie aangifte alleen nog maar digitaal worden doorgegeven via de website van de Belastingdienst of via eigen software.

Op zoek naar een boekhoudprogramma waarmee je jouw btw-aangifte eenvoudig kan doen? Minox biedt dé boekhoudoplossing voor ondernemers. Meer weten? Neem contact op via het contactformulier of vraag een demo aan.