Minox

Menu

Aanvragen zakelijk krediet met RGS

10 - 7 - 2019

RGS maakt aanvragen zakelijk krediet eenvoudiger

De markt van bedrijfsfinanciering is volop in beweging. Als MKB-bedrijf was je tot enkele jaren geleden vooral afhankelijk van de traditionele grootbanken voor bedrijfsfinanciering. Vandaag de dag zijn er veel meer financieringsmogelijkheden door een veel bredere groep van aanbieders. Deze innovatie heeft geleid tot de opkomst van partijen die deze diverse aanbieders vergelijken en het proces stroomlijnen. In tegenstelling tot het proces van traditionele partijen is het startpunt van deze aanvraag geen verouderde jaarrekening maar een up-to-date boekhouding. Met één druk op de knop kun je de boekhouding inlezen en dankzij Referentie GrootboekSchema (RGS) krijg je direct een juist overzicht met financieringsopties, voorwaarden en tarieven.

RGS – Referentie Grootboekschema

Omdat rekeningschema’s in Nederland niet gestandaardiseerd zijn kan een aanbieder van financieringen boekhouddata niet zomaar interpreteren. Omdat veel partijen in de administratieve en rapportageketen hier tegenaan liepen is in 2015 RGS ontwikkeld. RGS vormt een brug tussen de boekhouddata en de rapportageketen en is daarom ook onderdeel van de governancestructuur van het SBR-programma. Door deze standaardisatie kan boekhouddata direct worden geïnterpreteerd en hoeft de ondernemer niet eerst zijn hele rekeningschema te mappen.

Zoveel mogelijk rechtstreeks vanuit de boekhouding

Wilco Kraaij, manager Strategie en Innovatie bij Minox onderstreept het belang van de toepassing van RGS in de kredietketen. “De boekhouding wordt steeds verder geautomatiseerd en is daardoor steeds actueler. Boekhouddata is daardoor voor een kredietverlener het ideale startpunt om bedrijfsfinancieringen op te verstrekken. De data is actueel, gedetailleerd en door het gebruik van RGS ook direct gestandaardiseerd. Hierdoor is het voor iedere ondernemer mogelijk met één klik een financieringsaanvraag te starten zonder de onderliggende data te hoeven controleren, wat onnodig veel tijd en daardoor geld kost.”

Minox is de eerste softwareleverancier die getoetst is aan het normenkader ‘RGS Ready’. “Onze software voldoet aan alle 8 criteria en ondersteunt daarmee volledig RGS. Wij geloven dat je zoveel bedrijfsbehoeftes moet kunnen starten vanuit de boekhouding. Dus naast het direct aanvragen van een financiering, bijvoorbeeld ook (CBS) rapportages, Auditfiles voor de Belastingdienst, jaarrekeningen, prognoses, dashboards of fiscale analyses. In Minox profiteert iedereen van RGS door het gebruik maakt het zogenaamde “Wisdom of the Crowd” principe. Daardoor is ieder rekeningschema voor een (groot) deel al gekoppeld aan RGS zonder dat de ondernemer daar iets voor heeft hoeven doen. Iedere ondernemer profiteert hierdoor van een gestroomlijnder proces om een bedrijfsfinanciering aan te vragen”, vertelt Wilco Kraaij.

 Zakelijke lening en bedrijfsfinanciering vergelijken

Bastiaan Burgwal, medeoprichter van LoanStreet, ziet ook veel voordelen in het gebruik van RGS. “LoanStreet biedt iedereen die op zoek is naar een zakelijke lening gemak door het vergelijken van financiers. Het bekijken van financieringsopties en het indienen van een aanvraag gebeurt volledig op basis van een boekhoudkoppeling.” Dat proces verloopt volgens Bastiaan nóg beter, als er gebruik wordt gemaakt van boekhoudgegevens op basis van RGS.

“De financieringscheck bij LoanStreet is dan altijd juist, omdat de interpretatie van de onderliggende data klopt als met RGS wordt gewerkt”, zegt Bastiaan. “Bovendien kent de aanvraag bij financiers vaak een kortere doorlooptijd, omdat ze weten dat de data betrouwbaar zijn. Die betrouwbaarheid zorgt ervoor dat een ondernemer – of een kantoor voor zijn klanten – een offerte onder voorbehoud met de precieze rente kan krijgen van financiers.”

RGS leidt volgens Bastiaan tot een forse tijdwinst. “Het aanvragen van financiering gaat gemiddeld 50% sneller, doordat je de juistheid niet meer hoeft te controleren. Voor accountants- en administratiekantoren is het ook mogelijk een gratis portfolio-dashboard te krijgen met al jouw klanten daarin. Daarmee kun je direct zien welke klant financiering nodig heeft en vervolgens bij welke financier het mogelijk is om de financiering te krijgen. LoanStreet gebruikt slimme algoritmes om te detecteren of er bij een onderneming een financieringsbehoefte gaat ontstaan. Dan kan een kantoor proactief haar klanten benaderen; een mooie uitbreiding van je dienstverlening.”

Kijk hier welke koppelingen wij nog meer voor je beschikbaar hebben.