Minox

Menu

RGS Ready certificaat als eerste uitgereikt aan Minox

21 - 5 - 2019

Minox krijgt predicaat RGS Ready

Goed nieuws: Minox heeft als eerste boekhoudleverancier het predicaat RGS Ready ontvangen! Dit is een certificaat dat bewijst dat onze software RGS volledig ondersteunt en dat je als Minox-gebruiker de vele voordelen van RGS maximaal kunt benutten. Zo bespaar je veel tijd én krijg je meer inzicht in de financiële status van jouw onderneming.

Het testrapport kun je hier vinden en een overzicht van alle gecertificeerde boekhoudleveranciers vind je hier (op het moment van schrijven dus alleen Minox maar er volgen er meer). RGS Ready is een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED. De functies en eigenschappen zijn in overleg met de markt tot stand gekomen en als normenkader benoemd door de RGS Taskforce implementatie.

Waarom is RGS ready belangrijk?

Data uitwisselen in de keten wordt steeds belangrijker. Al jaren accepteren we dat data opnieuw gemapt moeten worden als je van oplossing A naar oplossing B gaat. De boekhouding is echter het startpunt van alle financiële data: het is dus cruciaal dat daar de data beschikbaar zijn in een open dataformaat waar alle oplossingen in de keten bekend mee zijn. Het gebruik van RGS lost dit op:  RGS is gekoppeld aan SBR waarmee alle rapportages direct gevoed kunnen worden met de financiële data uit de administratie.

Lees hier meer over RGS »

Wat is het voordeel voor mij als accountant?

Wanneer de administratie juist is ingericht met RGS kan de uitwisseling van data in de keten veel efficiënter verlopen. Steeds meer ondernemers hoeven geen uitgebreide jaarrekening meer en willen rechtstreeks een winstaangifte en eventueel een KvK-deponering doen vanuit het fiscale pakket. Met RGS wordt het mogelijk dat de benodigde financiële data direct kan worden uitgewisseld, zonder dat deze opnieuw ingevoerd of gemapt hoeft te worden.

Steeds meer accountants zoeken naar mogelijkheden om meer toegevoegde waarde te bieden aan ondernemers. Wanneer de data in een open dataformaat beschikbaar zijn, kunnen boekhoudingtools veel efficiënter worden ingezet. Daardoor worden deze beschikbaar voor een bredere doelgroep.

Wat merk ik daar als ondernemer van?

Met RGS kan branchespecifieke tooling direct worden aangesloten op de administratie en heb je bijvoorbeeld direct een werkend dashboard.”

Het voordeel voor ondernemers is dat cruciale tooling eenvoudiger kan worden gekoppeld. Heeft de ondernemer bijvoorbeeld behoefte aan een uitgebreid dashboard, en is daar bestaande tooling voor op de markt, dan kan met RGS dergelijke tooling rechtstreeks worden aangesloten en heb je direct een werkend basis dashboard. Hier hoef je alleen jouw specifieke rapportagewensen nog aan toe te voegen. Ook kan rapporteren aan allerlei uitvragende instanties makkelijker worden gemaakt met behulp van RGS.

Samenvatting RGS Ready normenkader

We adviseren iedereen het volledige normenkader te lezen via www.RGSready.nl. Hieronder de hoofdpunten:

  1. Het RGS-schema automatisch in de software beschikbaar stellen;
  2. Updates van het RGS-schema automatisch in de software beschikbaar stellen;
  3. Handmatig een bestaand rekeningschema koppelen aan het RGS-schema;
  4. Een bestaand rekeningschema (deels) automatisch koppelen aan het RGS-schema;
  5. Een reeds gekoppeld RGS-schema automatisch doorzetten naar andere administraties;
  6. RGS-code vullen, naast de gebruikte grootboekrekening, in de laatste XML Auditfile;
  7. Overzicht op basis van RGS kunnen opvragen met gekoppelde grootboekrekeningen;
  8. Als het boekhoudpakket beschikt over een koppelvlak (al dan niet op basis van API-techniek). dan ook de RGS-codes meegeven in betreffende koppelvlakken.

Het doel van RGS Ready is dat de gebruikers gestandaardiseerde data kunnen uitwisselen tussen boekhouding en andere software (rapportage, fiscaal, benchmarking, etc.), zonder opnieuw koppelingen tussen grootboekrekeningen en RGS-codes te hoeven leggen.

Een korte samenvatting van RGS

Referentie GrootboekSchema (RGS) is een grootboekrekeningschema dat gebaseerd is op een gestandaardiseerde codering van financiële gegevens. Een bedrijf dat met RGS werkt, is in staat om gegevens eenvoudig uit de bronadministratie te halen en deze te delen met andere systemen of op te nemen in rapportages bestemd voor externe partijen. Interne en externe rapportages worden sneller opgesteld en het opstellen van betrouwbare dashboards of bedrijfsvergelijkingen wordt een stuk eenvoudiger.

De kern van RGS is de referentiecode: een unieke code die is gekoppeld aan alle grootboekrekeningen. Omdat een referentiecode gekoppeld is aan SBR, kan RGS worden gebruikt in de gehele financiële keten. Dit systeem is vergelijkbaar systemen zoals Unit4 Audition, Caseware, Visionplanner, et cetera.

RGS is een open standaard terwijl in het verleden iedere softwarepartij een eigen standaard moest bedenken, onderhouden en implementeren. Hier kun je meer lezen over de voordelen van RGS.

Meer weten over RGS in Minox?

Zo profiteren gebruikers dus van de kennis en kunde van andere gebruikers en ervaren ondernemer meer toegevoegde waarde!

Minox gelooft in open data en het zogenaamde wisdom of the crowd. RGS is een standaard en alles op basis van een standaard kun je hergebruiken. Zo heeft Minox een Analytics-store op basis van RGS waarin analyses die door gebruikers zijn gemaakt beschikbaar zijn om te gebruiken voor andere gebruikers. Ook kunnen complete (branche-)dashboards worden uitgewisseld. Zo profiteren gebruikers dus van de kennis en kunde van andere gebruikers en ervaren ondernemer meer toegevoegde waarde!

Wil je meer weten hoe RGS is geïmplementeerd in Minox? Lees dan dit blog of stuur ons een bericht!


Door Wilco Kraaij
Wilco is als manager strategie & innovatie werkzaam bij Minox. Door zijn accountancy achtergrond, brede ervaring in software development en passie voor innovatie weet hij vooruitstrevende bedrijven voorop te laten lopen in fintech toepassingen. Hij is daarnaast een gepassioneerde vader en liefhebber van sport.
Volg Wilco op Linkedin