Minox

Menu

ICP Aangifte: wanneer doe je dat?

18 - 4 - 2019

ICP is de afkorting van Intracommunautaire prestaties. Dit zijn leveringen van producten of diensten aan landen binnen de EU. Een ICP aangifte is het verlengstuk van een reguliere BTW aangifte.

Als je goederen of diensten aan het buitenland levert, dan worden de bedragen van de omzet vermeld op de BTW aangifte in rubriek 3 – Prestaties naar of in het buitenland.

We onderscheiden in rubriek 3 de volgende categorieën:

  • 3a Leveringen naar landen buiten de EU
  • 3b Leveringen naar landen binnen de EU
  • 3c Installatie/afstandsverkopen binnen de EU

Indien in rubriek 3b een bedrag is ingevuld moet je verplicht een ICP aangifte doen.

Hoe doe je ICP aangifte?

De administratie dient zodanig te worden ingericht dat door het gebruik van verschillende BTW-codes de juiste rubrieken worden ingevuld. Daarnaast moet er in de stamgegevens van de debiteur een geldig BTW nummer worden vermeld als deze debiteur niet in Nederland, maar wel in de EU gevestigd is.

Op de ICP-aangifte vermeld je per BTW-nummer (debiteur) het totaal van de producten of diensten die je in de aangifte periode geleverd hebt.

Producten en diensten moet je splitsen. Je mag bijvoorbeeld geen diensten vermelden in de kolom Goederen op de aangifte.

Het totaalbedrag van de ICP aangifte moet overeen komen met het totaalbedrag dat vermeld is in rubriek 3b op de BTW-aangifte.

ICP aangifte binnen Minox

In Minox maak je gebruik van BTW-codes die overeen komen met de rubrieken op de BTW-aangifte. In Minox vermeld je ook bij de debiteur het betreffende BTW-nummer. Vanuit het menu onderdeel Rapportage kan je dan periodiek zowel de BTW als de ICP aangeven.


Door Wolfgang Deiters

Wolfgang werkt inmiddels 20 jaar als Customer Succes Manager bij Minox. Door zijn financieel administratieve achtergrond en diepgaande kennis van de wereld van de accountancy is hij in staat om vakkundig en gedreven advies te geven. Hij is daarnaast een gepassioneerd gitarist. Volg Wolfgang op Linkedin